Veelgestelde vragen

Is reinigen duurzaam?

Door een professionele behandeling van het artikel wordt de levensduur verlengd. Het gereinigde artikel is weer als nieuw, zonder enig verlies van de oorspronkelijke kwaliteit. Zo beschouwd is professionele textielreiniging al een duurzame activiteit: het artikel gaat langer mee. Maar ook het reinigingsproces zelf is duurzaam. Door toepassing van moderne technieken en machines wordt voorkomen dat oplosmiddelen in het milieu (water en/of lucht) terechtkomen. Ook wordt steeds gezocht met de leveranciers naar milieuvriendelijke en biologisch afbreekbare oplosmiddelen die in het reinigingsproces de gewenste kwaliteit leveren.

Zijn alle vlekken behandelbaar?

Natuurlijk doen wij onze uiterste best om alle vlekken te verwijderen. Vlekken worden van te voren beoordeeld, vervolgens met het juiste oplosmiddel behandeld en gereinigd. Wanneer de vlek er niet uit is na de reiniging wordt het procedé herhaald. Meestal geeft het dan wel een goed eindresultaat. Soms lukt het ons, ondanks al onze inspanningen, helaas niet om een vlek te verwijderen.

Wat moet ik zelf met de vlek doen?

Het is beter om niet eerst zelf de vlek te behandelen. Vaak dringt de vlek dan dieper in de vezel; het zal voor ons moeilijker worden om de vlek dan geheel te verwijderen. Ook kunt u de stof beschadigen zodat er een lichte plek of kring overblijft.

Wat is stomen eigenlijk?

In de volksmond wordt over de stomerij gesproken, dit klopt echter niet. Voor het reinigen is “stomen” niet de juiste benaming; Dit moet eigenlijk reinigen zijn. Het reinigen gebeurt in gesloten machines, te vergelijken met een soort grote wasmachines. Het vuil en de vlekken worden verwijderd met zeep en een oplosmiddel. Dit oplosmiddel is zacht van aard en beschermt kwetsbare materialen waardoor de stof niet gaat krimpen of vervilten. Stoom wordt gebruikt bij de afwerking: het strijken en persen.

Bestaat er een kans dat mijn kledingstuk krimpt?

Kleding kan krimpen tijdens de professionele reiniging. Er kan sprake zijn van een relaxatiekrimp tot 3%.

Bestaat er een kans dat mijn kledingstuk slijtage oploopt?

Nee, integendeel: regelmatig laten reinigen van uw kledingstuk voorkomt slijtage. Juist het vuil dat (te lang) in de stof blijft veroorzaakt slijtage.

Ik heb geen was etiket. Is dit erg?

Het was etiket wordt door de leverancier op het textiel aangebracht om te voorkomen dat er een verkeerde reinigingsmethode wordt toegepast. In de praktijk blijkt dat de leverancier wel eens geen was etiket aanbrengt. Voor ons is dit geen probleem; Wij hebben specialistische kennis van alle materialen en kunnen vaststellen uit welke textielsoort uw kleding bestaat (wol, katoen, kunstvezels etc.). Ook kunnen wij onderzoeken of een stof veredeld is door verving, bedrukking en dergelijke. Wij analyseren uw kleding en passen daarna de juiste reinigingsmethode toe.

Hoe werkt het met garantie bij reiniging?

Natuurlijk staan wij in voor ons vakmanschap. Klanttevredenheid staat bij ons hoog in het vaandel. Wij zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Textielreinigers NETEX, de branchevereniging voor textielreinigers. Tevens beschikken wij over het Netex Milieucertificaat en het Totaal Kwaliteitscertificaat. Indien u een klacht heeft zijn de voorwaarden van de Netex een leidraad voor ons. Wij zullen er alles aan doen om het niet zover te laten komen, maar voor klachtenbehandeling zijn wij aangesloten bij OKB (technische beoordeling door Onafhankelijke Klachten Beoordeling).

Biedt de water- en vuilafstotende laag garantie dat ik geen vlekken meer krijg?

De water- en vuilafstotende laag zorgt ervoor dat de vlek niet meteen diep in de vezel dringt. De vlek blijft er als het ware “bovenop” liggen. U kunt dan gemakkelijker de vlek snel afnemen (kloppend / deppend, nooit wrijven!) met een schone droge witte doek.

Kan ik zelf controleren of mijn kleding nog waterafstotend is?

Dit kunt u zelf makkelijk controleren:

  • Laat enkele druppels water langs het kledingstuk druppelen. Er mogen geen vochtige strepen achter blijven.
Wat zijn de openingstijden van de stomerij?

Maandag t/m vrijdag 07.00 uur- 16.00 uur.

Overige vragen

Heeft u een andere vraag, neem dan contact met ons op d.m.v. het contactformulier hiernaast. Bellen kan uiteraard ook. Wij helpen u graag verder!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.